September 20th, 2007 06:51 pm (UTC)
I’m an engineer … I couldn’t resist.
77 pounds gained last year is 0.21 lbs per day.
Let’s say it takes 6000 cal to make 1 pound of fat. You hear values of around 3000 but that is the caloric value of fat – peanut butter has about 3300 cal per pound. I can’t imagine a body is 100% efficient at turning extra calories into fat – 50% sounds reasonable. Anybody else have ideas?
I found on the web people require about 15 calories per pound per day to maintain body weight.
At 225 lbs you should be devoting 6000* 0.21=1260 calories per day to gaining and 225*15 = 3375 to maintaining = 4635 cal per day. Do you count calories? Does that sound reasonable?
4635 calories / 15 cal per pound = 309 pounds. Your plateau weight if you don’t start eating more.
I even solved a differential equation which said your weight will be 309 – 84 exp(-t/400) t days from now. You should gain about 50 lbs in the next year.
I think most people’s appetites increase with their weight so they gain at a steady rate until they decide to stop gaining. Math is fun but no match for human nature. Thanks for the problem and enjoy your gain whatever it is.